Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Denkend aan 2018 Denkend aan 2018
Als ik denk aan de winters van mijn jeugd, dan denk ik aan met sneeuw bedekte straten. Sneeuwballen gooien en dekking zoeken. Schaatsen op de Bergse voor- en achterplas. Stiekem in de pauze het ijs testen, en natuurlijk die ene keer was het niet dik genoeg, met alle gevolgen van dien.

Misschien idealiseer ik de tijd van mijn jeugd en was het toen allemaal minder spannend en spectaculair dan in mijn verbeelding. Het zij zo, de herinnering is zoet. Hoe zal ik later terugkijken op de winter van 2018? Sneeuw is er in deze eerste maand nauwelijks gevallen om van ijs maar te zwijgen.

De wekelijkse rondjes op de ijsbaan van de Uithof zijn slechts een schrale troost vergeleken bij de winterpret van weleer. Of toch, o ja 2018 dat is het jaar waarin ik in Flevoland de 200 kilometer heb geschaatst. Weliswaar op een kunstijsbaan, maar toch. Afgelopen vrijdag rijd ik met Meindert van de Stok richting de polder.

Het is mistig en de regen onderweg voorspelt weinig goeds. Om 9.15 uur beginnen we aan onze uitdaging. Iets na 20.00 uur ’s avonds is onze misse geslaagd. Strompelend maar voldaan komen we -na vier blokken van 50 kilometer- van het ijs af. Voor echte vreugde is het dan nog te vroeg, niets zeggen en herstellen.

Op de terugweg naar Maasdijk zwijgen we de kilometers voorbij. Pas een dag later dringt het tot mij door, we hebben het gehaald. Terug naar de realiteit van onze gemeente. Hoe willen wij de winter, het voorjaar, de zomer en het najaar van 2018 herinneren? Eén van de hoofdartikelen die ik indertijd voor Samen heb geschreven had als titel: ‘Werken aan vroeger’.

Want vroeger begint nú met de inspanning die wij leveren en die hopelijk door onze kleinkinderen zal worden herinnerd. Het jaar 2018 ligt nog voor een groot deel ongeschreven voor ons, hoe gaan wij het in geloof en liefde voor elkaar invullen?

Laten we er samen werk van maken.

Ds. H.M. Habekotté
terug
 
 
 

Inloggen


 

Impulsdienst (De Hoeksteen)
datum en tijdstip 26-05-2019 om 10:00
meer details

Kerkdienst (De Hoeksteen)
datum en tijdstip 26-05-2019 om 19:00
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.