Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Uit het hart (Schitteren) Uit het hart (Schitteren)
Schitterende ogen. Ogen die stralen, die glanzen.
Een schitterend verhaal. Geweldig om te horen.
Sterren die schitteren aan de hemel.

De ster van Bethlehem. We hebben nog maar net Kerstfeest gevierd.
Om blij van te worden. Je zou willen dat het schitterend bleef. Maar helaas...........
Ik las pas een artikel over de aarde. Het blijkt dat de aarde haar glans, haar schittering verliest.
Dit is geconstateerd door de wetenschap. De aarde schittert niet meer zoals voorheen. Onderzoek wijst uit dat de aarde steeds minder licht en warmte reflecteert de ruimte in.

De aarde verliest haar glans (oftewel albedo en dat betekent: reflexiviteit van de aarde). En ja.... dit komt door de opwarming van de aarde. Er zijn minder laagliggende wolken die zorgen voor de reflectie waardoor de aarde minder schittert. Dit is wel triest. De aarde zucht en steunt! We hebben van lieverlee allemaal wel in de gaten dat het op deze manier niet goed gaat met de aarde. Michael Jackson heeft er ooit een lied over gezongen: Earth Song.  De Bijbel zegt het zo: 'de aarde is in barensnood' (vertaling NBG  Romeinen 8 :19-22).

Toch is barensnood niet het einde maar gaat deze nood over in een nieuw begin. Denk aan de barende vrouw. Eerst is er pijn en moeite maar na de geboorte is er blijdschap. Dan is ze de pijn eigenlijk vergeten. Ze is blij met het nieuwe leven. Er komt een nieuwe hemel en aarde zegt de bijbel in Openbaring. Een vernieuwde hemel en aarde. De aarde gaat gelouterd worden door het vuur heen en al het goede blijft bestaan (2 Petrus 3:10). Er gaat een zuivering plaatsvinden. Denk aan de edele metalen. De slechte dingen worden eraf gebrand, het goede blijft bestaan.

Er blijft puur goud of zilver over. Het woord vergaan wordt in dit gedeelte geassocieerd met wegsmelten (HSV). De aarde wordt op deze manier bevrijdt/ los gemaakt van de vloek van de zonde (erfzonde). Een paar verzen terug in dat bijbelgedeelte gaat het over Noach.  'Daardoor is de wereld die er toen was, vergaan, overspoeld door het water'. Toen heeft God de aarde schoongespoeld en is met Noach op dezelfde aarde opnieuw begonnen. Het gaat dus nog steeds over deze aarde. Al met al betekent dit voor ons, in deze tijd, dat wij goede rentmeesters (beheerders) moeten zijn van de aarde.

God heeft de aarde voor altoos gegrondvest.  Hij laat niet los wat Zijn Hand is begonnen. God had de wereld (aarde, mensen, dieren, het groen) zo lief dat Hij Zijn Eniggeboren Zoon gegeven heeft en een ieder die in Hem, Jezus dus, gelooft zal niet verloren gaan maar Eeuwig Leven.
Volgens Gods Plan zullen de hemel en aarde vernieuwd worden. Via Jezus komt de hemel definitief op aarde. Deze twee schuiven dan in elkaar. Ze zullen in elkaar versmelten. Dan zal God bij de mensen wonen en zal er gerechtigheid zijn. Dit is nu nog Toekomstmuziek maar wat God beloofd heeft dat komt Hij na.

Eens komt de grote Zomer (Gezang 288). Er is een Toekomst vol van Hoop. 

Is dat niet schitterend?

Groet, Hélène Vellekoop-Lange 
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.