In extase toeleven naar Kerst - terugblik zondagmorgen 11 december

In extase toeleven naar Kerst - terugblik zondagmorgen 11 december
Het antwoord op de vraag ‘ben je weleens gek van blijdschap geweest, zo blij dat je dingen deed die je normaal nooit doet?’ was zondagmorgen een inkoppertje. Velen dachten aan afgelopen vrijdag, de laatste minuut van de blessuretijd, toen Wout Weghorst scoorde. Maar wat maakte Maria in extase, helemaal hieperdepieper nog voordat het Kerst is geworden? Maria ontdekte dat de geboorteaankondiging van Jezus, het teken is van Gods volgende stap met ons mensen, dat Gods koninkrijk/koningschap én zijn gerechtigheid realiteit wordt en gevolgen heeft voor een ieder die lijdt onder onrecht…Haar nachtmerrie, als tienermoeder ongehuwd zwanger raken, was vervulling van  Gods droom. We stapten in de tijdmachine om Maria en Elisbeth beter te begrijpen. We ontdekten dat Maria en Elisabeth al veel langer in verwachting waren, uitzagen naar de vervulling van de eeuwenoude Messiaanse droom. 
Dat is het waardevolle van Kerst. Dat we al in verwachting raken van blijdschap. Zoals Maria ontdekte : Gods Koninkrijk is realiteit, zoals het nieuw leven in mijn buik, én Gods Koninkrijk komt, zoals de baby nog geboren moet worden. Dat maakte Maria zo blij, in extase. Ga jij mee met Maria, in haar verwachtingen, dromen, geloof, blijdschap? 
Wat is jouw ideale Kerst? Stel je wordt na de Kerst gevraagd : Hoe was jouw Kerst? Wat zeg je dan? Gezellig, leuk! Of : Het was geweldig! Jezus is voor eerst of opnieuw in mijn hart en leven geboren? 
Hoe wil jij dit jaar Kerst vieren? Met of zonder Advent, voorbereiding/verwachting op het Christusfeest? Ga jij voor alleen een gezellige Kerst? Met jouw clubje, jouw feestje, het Kerstgevoel op 1 dag, waarbij het gezellig MOET zijn, de gordijnen dicht, geen oog voor wat er buiten speelt? Of ga jij voor een hemelse/zalige Kerst? Met het Christuskind, Gods feest, anderen uitnodigen, ook die ene…,  nu al het Kerstgevoel, maar ook als de Kerstboom weg is, in alle gebrokenheid, met genadebrood, ruimte voor verzoening, met de gordijnen open, oog voor wat er buiten speelt? 
Wat stralen wij uit naar de mensen die Advent niet kennen, het geheim van Kerst nooit ontdekt hebben? Blijdschap, extase? Merken anderen aan ons dat we het geheim van Maria hebben ontdekt? Zien anderen dat wij onze Adventskleren aan hebben, vol verwachting zijn om echt Kerst te vieren? Doe je boodschappen in je nieuwe auto, vol liefde? Als lichtdrager : Vrede op aarde! Leef je toe naar Kerst vol blijdschap, zonder negativiteit over de randzaken, gefocust op de kern : de geboorte van Christus en alle positieve gevolgen daarvan?! Gezegende laatste Adventsdagen! 


Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Protestantse Gemeente Maasdijk

 
terug