Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente te Maasdijk
 
 
Uit de pastorie Uit de pastorie
“Op een dag nam de mier afscheid van de eekhoorn. ‘Ik ga voor geruime tijd op reis,’ zei hij, ‘maar ik weet niet voor hoe lang. Ik neem dus maar zo afscheid dat het ook voor heel lang kan zijn.’ Ze schudden elkaar vijf keer de hand en omhelsden elkaar ook zoals het bij een afscheid voor lange tijd hoort. ‘Laat je nog iets van je horen?’ vroeg de eekhoorn. De mier had zich al omgedraaid en riep, terwijl hij langs het bospad liep: ‘Ja!’ Even later was hij uit het zicht verdwenen en bleef de eekhoorn alleen achter. Wat zou het voor reis zijn? Dacht hij. Maar hij wist hoe weinig je kon zeggen van reizen die nog moesten beginnen.”
 (Uit: Misschien wisten ze alles | Toon Tellegen).

Afscheid nemen: in deze tijd van vakantie gebeurt het weer met enige regelmaat. Kinderen die van hun ouders afscheid komen nemen omdat ze voor twee, drie weken of langer op vakantie gaan. Elkaar de hand schudden en omhelzen ‘zoals dat bij een afscheid voor lange tijd hoort’, het verhaal van Toon Tellegen stamt onmiskenbaar uit het ‘voorpandemietijdperk’.
De vanzelfsprekendheid van deze gebaren is er inmiddels wel af. Afscheid nemen voor lange tijd. Uit het vervolg van het verhaal blijkt hoe moeilijk Eekhoorn het daarmee heeft. Dan ontvangt hij een brief en troost zich met de gedachte dat Mier aan hem denkt. Herkenbaar, dat kaartje, die brief misschien, die thuisblijvers ontvangen.
Even kun je jezelf verplaatsen in het reisverhaal van de ander. Van reizen die nog moeten beginnen kunnen thuisblijvers zich maar moeilijk een voorstelling maken – evenals degenen die zelf op reis gaan overigens. Dat kaartje, telefoontje, whatsappje, sms’je, facebookbericht ergens halverwege doet meer dan goed. Iedereen die op reis gaat, een goede vakantie toegewenst.
Voor thuisblijvers spreek ik de wens uit dat zij veel post in welke vorm dan ook, mogen ontvangen.

Ds. H.M. Habekotté
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst (De Dorpskerk)
datum en tijdstip 09-08-2020 om 19:00
meer details

Kerkdienst (De Dorpskerk)
datum en tijdstip 09-08-2020 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.