Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Uit de pastorie Uit de pastorie

Maanden worden weken […]
Nog ruim een week en dan nemen wij als gezin afscheid van Maasdijk. Op het moment dat ik deze woorden aan het papier toevertrouw, voelt het onwerkelijk. Nog even en wij verruilen alles wat vertrouwd was en is voor een plaats waar wij nog geen herinnering hebben.

Het is als met een schrijver die aan een nieuw boek begint. Hij/zij heeft een idee maar de pagina’s zijn nog blanco. Hij/zij fantaseert over de hoofdpersonen maar de echte ontmoetingen moeten nog plaatsvinden. Hij/zij begint en plots ongemerkt, schrijft het verhaal zichzelf en neemt de auteur mee naar ongedachte passages.

Zo is het gegaan in 2010 tijdens onze kennismaking met Maasdijk. De met sneeuw bedekte straten ergens halverwege december; ons eerste Maasdijks ‘bakkie’ bij Wim en Francien van der Kruk. Daarna went alles snel. Nog een herinnering uit het begin. ’s Zondagsmorgens ben ik al vroeg in De Hoeksteen.

Het liturgisch centrum staat niet helemaal naar mijn zin. Na wat schuiven met de verschillende onderdelen, loop ik in de hal de koster, Jaap Koffyberg, tegen het lijf. Hoe het gesprek precies ging, weet ik niet meer. Wel zijn vraag: ‘Hoe lang ben je hier al […]?’ om er met gevoel van understatement direct op te laten volgen: ‘En wanneer ga je weer weg?’

Op humorvolle manier maakte hij duidelijk dat wat hem betreft enig overleg welkom was. De kosters na hem weten dat ik deze les maar zuinig onder de knie heb kunnen krijgen. Wat ik ook niet onder de knie krijg: Afscheid nemen. Nooit zal het wennen. Zo lang zijn we samen opgetrokken, hebben lief en leed, succes en teleurstelling, moeite en vreugde met elkaar gedeeld.

Dan is plots alles voorbij. Mag Vlaardingen-Holy slechts tien kilometer ver zijn, het heeft iets van een ander universum. De mensen die wij vandaag nog groeten, komen we daar niet meer dagelijks tegen. Contacten die hier zo vanzelfsprekend zijn, ze worden op zijn minst anders.
Niet alleen voor ons, ook voor velen van u is dat wennen.

Weken worden dagen. Met pijn in ons hart nemen wij afscheid van een mooie periode in Maasdijk. En ook waar: Inmiddels zien wij uit naar de nieuwe gemeente in Vlaardingen-Holy waar het blanco zich weer met verhalen zal vullen en wij ons schikken in het verhaal dat de Schrijver voor ons in gedachten heeft.

Ontvangt allen een hartelijke groet,

Fam. Habekotté

terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst (Dorpskerk)
datum en tijdstip 01-08-2021 om 9:30
meer details

Kerkdienst (Dorpskerk)
datum en tijdstip 08-08-2021 om 19:00
meer details

Kerkdienst (Dorpskerk)
datum en tijdstip 08-08-2021 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.