Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Pastoralia Pastoralia
Uit het hart gegrepen
Ooit mocht ik deelnemen aan een cursus waarbij “Ethiek” werd behandeld, ik had geen idee wat ik kon verwachten. In de eerste twee minuten werd me duidelijk wat ethiek betekent: “systematisch nadenken over goed en fout”.

De nadruk ligt duidelijk op nadenken, bewustwording. En of iets dan goed of fout zou zijn, is mede gebaseerd op normen, tradities en alternatieven. Het heeft me sindsdien bezig gehouden en ik herinner me regelmatig de theorie. Vandaag de dag spelen ethische dilemma’s zoals: mogen gevaccineerde mensen privileges krijgen ten opzichte van mensen die (nog) niet gevaccineerd zijn?

Of: wie komen er als eerst in aanmerking voor een vaccinatie? Er is op voorhand geen goed of fout, maar het vergt systematisch nadenken.
Terugkomend op de verkondiging van 21 februari: Gertjan Pellikaan sprak over de reactie van de leerlingen op de verkwisting van de olie.

Zij hadden hun reactie direct klaar. De tekst was een spiegel voor ons: Ook wij hebben zo vaak ons oordeel klaar in plaats van dat we eerst nadenken en doorvragen. Als de leerlingen “systematisch nagedacht hadden over goed en fout”, hadden zij zich gerealiseerd dat het zeker niet fout is wat de vrouw uit Mattheus 26:6-13 deed.

In maart zijn er verkiezingen. Ethische kwesties komen langs op diverse websites die u helpen een passende politieke partij te kiezen. De komende verkiezingen zijn van belang in verband met economisch en maatschappelijk herstel en natuurlijk vanwege de uitdagingen op gebied van gezondheidszorg.

Ook de keuzes die te maken hebben met onze volksvertegenwoordiging vergen systematisch nadenken… en vertrouwen.

Veel wijsheid toegewenst.
Wilco Vahrmeijer
terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst (Dorpskerk)
datum en tijdstip 08-08-2021 om 19:00
meer details

Kerkdienst (Dorpskerk)
datum en tijdstip 08-08-2021 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.