Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Pastoralia Pastoralia
Uit het hart gegrepen
Terwijl ik dit stukje schrijf, zijn de sneeuw en ijsresten van de laatste dagen net verdwenen. Want het was een week winter in Nederland. Het blijft wonderlijk om bij het opstaan te ontdekken dat alles bedekt is met een flinke laag sneeuw. Voor de één is het een uitdaging om met de kou en gladheid om te gaan.

Voor de ander is het een groot feest! Zo hebben bijvoorbeeld alle schaatsfanaten een paar dagen op natuurijs hun hart op kunnen halen. Zelf liep ik op een ijskoude zaterdagmorgen in de Duifpolder bij de Vlaardingse vaart. In alle vroegte waren er slechts een paar schaatsers die bij zonsopgang de eerste slagen maakten.

Ronduit genieten van wat de natuur te bieden heeft. Zo nu en dan vliegen er grote groepen ganzen over. Luid moedigen ze elkaar aan om vooral vol te houden. Ik vind het altijd mooi om te zien hoe ze als groep acteren. Zowel in de lucht als op het weiland waar ze rusten.

Ze blijven als groep bij elkaar, omdat ze instinctief weten dat ze dan het sterkst staan. Dat staat beschreven in bovenstaand gedicht. Ik vind de dichtvorm van dit gedicht verrassend. Het nummer van de zin geeft ook het aantal woorden in diezelfde zin weer. Van 1 woord in de eerste naar 10 stuks in de laatste en 10de zin.

Met een beetje fantasie kun je er een V‑formatie in herkennen.
Voor mij zit er nog veel meer in dit gedicht waar ik van wil leren. De ander uit de wind houden als het even zwaar is. Of juist in de slipstream van de ander blijven om een beetje op adem te komen.

Ook in onze gemeente kunnen we gebruik maken van wat de ganzen ons leren. Krachten bundelen en samenwerken. Zo hebben we allemaal verschillende taken om als gemeente sterk te blijven. We bouwen elkaar op door elkaar te bemoedigen. Ook in een tijd waarin we niet naar de kerk kunnen gaan.

Net als de ganzen kunnen we als het ware elkaar toe roepen: “Hou vol, geef niet op!”
Een goede week gewenst.
            Sander Boeringa

terug
 
 
 

Inloggen


 

Kerkdienst (via kerkdienstgemist.nl)
datum en tijdstip 28-02-2021 om 9:30
meer details

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.