Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Pastoralia Pastoralia
Uit het hart gegrepen: Wandelgangen
“Het lijkt wel alsof er meer afstand is tussen de mensen, je krijgt niet meer zomaar alles van elkaar mee in de gemeente,” zo verzuchtte ik laatst tegen dr. Gert den Hartogh terwijl we – ook op afstand – ons wekelijks overleg hadden.

Na even doorpraten kwamen we tot de conclusie dat we de wandelgangen missen: die momenten rondom de diensten of na een activiteit, dat je elkaar gewóón even ziet en aanspreekt. Wat wordt er in die wandelgangen veel gedeeld: dingen die je bezighouden, vragen over het reilen en zeilen in de gemeente, een grapje een of een gezellig praatje.

We missen de wandelgangen en beseffen, nu ze er niet zijn, hoe waardevol ze zijn. Dat vervang je niet met een telefoontje, hoewel het van belang is dat we elkaar scherp houden en even iets vaker bellen. Dankbaar ben ik, dat we vanaf deze week weer enkele mensen in de wandelgangen kunnen begroeten, doordat we weer met een aantal bezoekers naar de diensten kunnen gaan.

Wat betekent deze tijd eigenlijk voor onze wandelgangen met God, nu we wat meer op onszelf aangewezen zijn? Ik moet denken aan de Bijbelverhalen over het volk Israël, dat vele wandelgangen maakte door de geschiedenis. Er waren tijden dat de mensen net als wij, niet in het gebedshuis terecht konden, doordat ze in ballingschap waren en ze op afstand hun geloof moesten uitleven.

Wat zijn er veel Bijbelverhalen waaruit blijkt hoe God dan toch met hen meewandelt, of waarin van mensen wordt geschreven: hij/zij wandelde met God. 
Deze week ‘wandelen’ we naar eerste advent toe, we naderen kerst: bij uitstek een moment om stil te staan bij hoe God zelf op aarde kwam om met mensen mee te lopen, met hen mee te wandelen.

Nu we de wandelgangen als gemeente moeten missen, laten we dan toch proberen op weg te blijven met Hem en dát weer – op creatieve wijze en op afstand– met elkaar te delen.  
“Ik wandel in het licht met Jezus,
O, mocht ik zelf een lichtje zijn,
Dat straalt te midden van de wereld,
Die gebukt gaat onder zorg en pijn.”

Anne Stelma – Ribberink
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.