Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Uit het hart gegrepen Uit het hart gegrepen
Ons alfabet telt 26 letters en daar kunnen we heel veel mee doen. Kijk maar naar alle dikke woordenboeken. Hoeveel woorden staan daar niet in. Allemaal gevormd door de 26 letters op een verschillende manier achter elkaar te plaatsen. Als we dan weer de vele woorden op een bepaalde manier rangschikken vormen we zinnen.

Van zinnen maken we weer een geheel, ook daar zijn de mogelijkheden legio. De ene keer wordt het een brief, een wetenschappelijk artikel, een boek of een borduursel. De ene keer een mededeling, een gesprek, een preek, ruzie of een gedicht.
Letters, woorden, voor ieder momenten voor elke gelegenheid.

Je zou denken dat we dus nooit om een woordje verlegen hoeven te zitten.
Maar toch zijn er omstandigheden waarin het moeilijk is de juiste woorden te vinden.

In geen enkel woordenboek staan de woorden die we op een bepaald moment nodig hebben. We zeggen dan: ”Hier schieten woorden tekort”. We komen niet verder dan afgezaagde clichés.
De troost die we willen geven, het uiten van medeleven, meelijden, het antwoord op die ene vraag: ”Waarom?”, is vaak niet in woorden te vatten.

We hebben hulpmiddelen nodig om ons gestamel te onderstrepen. Een zoen, een omhelzing, een glimlach, een traan, of alleen maar een hand vasthouden. En dan hopen we maar dat de persoon tegenover ons begrip heeft voor het feit, dat wij niet kunnen kiezen uit die overweldigende hoeveelheid mogelijkheden die de 26 letters van ons alfabet te bieden heeft.

Als het moeilijk is iets te zeggen op het juiste moment, met de juiste woorden, kan zwijgen ook heel veel zeggend zijn.
Borduren op een vrije manier breidt zich uit als een olievlek. Mijn geprikkeld zijn over de warboel van deze tijd zet ik om in geborduurde kunstwerken. Iedereen kan op elke plek borduren, teksten die je boeien zien er geborduurd anders uit.

De komende weken op donderdagmorgen van 10.00 en 11.30 uur, borduren we in de Dorpskerk, neem je borduurspullen mee en wordt onderdeel van deze borduurvlek.

Adrie Huisman, Ria Keijzer-Koornneef
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.