Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Vooruitblik zondagmorgen 16 januari : wie ben jij? 

Vooruitblik zondagmorgen 16 januari : wie ben jij? 

Aanstaande maandag is het de zogenaamde Blue Monday (deprimaandag). Een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd deprimerendste dag van het jaar. En dat in een periode dat veel mensen al ‘depri’ zijn. Ik las van de week : “Psychiaters melden onder meer dat jongeren meer kampen met angststoornissen, stemmingsstoornissen en eetstoornissen door het gebrek aan fysiek onderwijs en interactie met hun leeftijdsgenoten. "En ook op de acute opnameklinieken voor jongeren is veel druk. Die zitten gewoon heel vol" En : “Ze hebben hun leeftijdsgenoten nodig om hun identiteit te ontwikkelen en om zich prettig te voelen. Ze raken gefrustreerd dat ze hun vrienden en medestudenten niet kunnen ontmoeten.” 
Je identiteit ontwikkelen… Wat is jouw identiteit? Wie ben jij ten diepste? Zondagmorgen staan we stil bij de vraag: Wie ben jij? Geliefd kind van God?! Als iemand vraagt ‘wie ben jij?, hoe reageren we dan? De vraag waar we ons hele leven mee bezig blijven is ‘wie ben ik?’ Het antwoord wat velen geven, wordt gevormd door drie dingen:  
1.) Ik ben wat ik doe.  
2.) Ik ben wat anderen over mij zeggen.  
3.) Ik ben wat ik heb  
In deze drie punten stoppen wij heel veel energie in het korte leven wat we hebben. Als mensen goed over je spreken, als je heel veel hebt en als je goede dingen doet, ben je blij en enthousiast en gelukkig. Maar als het minder gaat, als je ontdekt dat je dingen niet meer kan, dat mensen slecht over je spreken, je waardevolle dingen/personen kwijtraakt, ben je al snel een stuk een minder blij, niet meer zo enthousiast, voel je je ongelukkig. Maar wie ben jij nou echt, wat/wie bepaalt jouw identiteit?  
Op de dag voor Blue Monday willen we daar samen over nadenken.  
We zullen zien dat we vaak van onszelf op een verkeerde manier naar houvast zoeken, naar zekerheid, naar bevestiging. Wat je doet, wat je hebt, wat anderen over je zeggen…dat is niet wie jij bent, dat is niet wie ik ben. Dat wil de duivel, de tegenstander van God, ons wel doen geloven. Maar Goddank klinkt er vanuit de hemel een andere stem, met een hemelse boodschap. Meer daarover, zondagmorgen aanstaande.  
In het licht van het deprimerende nieuwsbericht over jongeren, wil ik me focussen op hun belevingswereld. Dus voor alle ouders met tieners en jongeren, laat ze dit bericht even lezen. En voor alle tieners en jongeren : zondagmorgen preek ik voor jou én laat ik in elk geval één popsong horen die je vast wel kent, maar na de preek nog meer betekenis voor je krijgt! En voor alle opa’s en oma’s en overige gemeenteleden : laten we bidden dat onze jongeren hun identiteit in Christus mogen vinden en dat de preek/dienst van zondagmorgen daar aan mag bijdragen.  
Weet je van harte welkom in de (online) kerkdienst op zondagmorgen 16 januari die om 9.30u begint. Mensen die alleen zijn en/of geen kerk-tv hebben, zijn van harte uitgenodigd om naar de Dorpskerk te komen. Zodat niemand alleen of zonder beeld de online diensten hoeft mee te maken. Wees niet te bescheiden, schroom niet, u/jij bent van harte welkom!  
Er is een kinderkerkjournaal én ik ga proberen zo te preken dat hopelijk ook de oudere kinderen de kern van de preek zullen begrijpen. En anders kunnen ze wel het liedje na de preek meezingen. Wat weer als een prima kapstok kan fungeren om nog eens door te praten over waar de preek/dienst over ging.  
 
Hartelijke groet,

Floris den Oudsten v.d.m.
predikant Protestantse Gemeente Maasdijk

 
contactgegevens:
Nassaustraat 1

2676 AX Maasdijk
06-18766724
 
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.