Preekvoorziening Preekvoorziening

Je denkt er niet altijd bij na hoe vanzelfsprekend het is dat er altijd een predikant voorgaat in de eredienst. Er komt echter heel wat bij kijken.
In het najaar van bijvoorbeeld 2022 start men vanuit de kerkenraad met het preekrooster van 2024, dus ruim een jaar vooruit. Hoeveel diensten hebben we, wat is de aard van elke dienst en wie gaat er voor in die dienst? Is dat onze eigen predikant of moet er een andere worden gezocht? Als de antwoorden duidelijk zijn en onze eigen predikant zijn preekbeurten (+/- 42) heeft ingevuld blijven er nog heel wat diensten over.
De preekvoorziener gaat dan op zoek naar predikanten van buitenaf. Er worden afspraken gemaakt met deze predikanten voor de betreffende datums, ze krijgen informatie toegestuurd, o.a. uit welke bundels we gewend zijn te zingen en voor welke deadline ze een liturgie moeten aanleveren om deze te kunnen voorbereiden door het mediateam en de organist van dienst.
Als al deze afspraken zijn gemaakt is het rooster voor het nieuw kalenderjaar rond en kan de kerkenraad het vaststellen.
Bij een predikant van buiten houdt de preekvoorziener altijd in de gaten of de afspraken worden nageleefd. Je zult het maar meemaken dat je zondags rustig in de kerk zit en de predikant verschijnt niet?  Ooit meegemaakt? Waarschijnlijk niet.
Kennelijk wordt het werk goed uitgevoerd en dat wordt bijzonder op prijs gesteld.

 

terug