Mist Mist
Onlangs reed ik op de snelweg zeer dichte mist in. Plotsklaps was het zicht verminderd tot maximaal 20 meter. Je bent op zo’n moment blij dat iedereen voorzichtig doet en ook meteen mistlampen aanzet en de snelheid omlaag brengt. Zo helpen we elkaar om zonder ongelukken door de mist te komen. In dit geval duurde het niet lang voordat de mist weer weg was en kon ik mijn weg weer op normale snelheid vervolgen. De volgende morgen hing er op de weilanden naast de snelweg nog mist. Die mist hing dusdanig boven het veld, dat ik de koppen van de koeien wel kon zien, maar de rest van het dier niet. Degene die mij goed kent, weet dat ik een zwak voor taalgrapjes heb. Waarschijnlijk is het daarom dat ik bedacht dat het woord ‘mist’ goed gekozen is. De nevel zorgt er immers voor dat je iets van het complete plaatje mist. Het zette mij aan het denken.
Mist zorgt dus voor verstoring van het normale beeld. In het geval van de koe in het weiland naast de snelweg, weet je hoe het dier eruit ziet. Je kunt het plaatje in je hoofd compleet maken. De exacte details, bijvoorbeeld hoe de vlekken van het dier eruit zien, kan je niet invullen. Daar maak je, als het ware een universele voorstelling van. Hoe zou dat zijn als je nog nooit een koe hebt gezien?
Ik moest hier opnieuw aan denken in de belijdenis- en doopdienst van 1 oktober. Wat een feest was dat voor de hele gemeente! We mochten die dag ook vele gasten in de kerk ontvangen. De één was wel thuis in de kerk en de andere niet. Onze dominee heeft veel zaken en gebruiken uitgelegd die voor kerkgangers volkomen normaal zijn. Maar voor mensen die voor het eerst komen, uiteraard niet! En wat te denken van een preek of andere uitingen in de dienst? Als je de achtergrond of reden niet weet, hoe kan je dat dan duiden? Ik trok de parallel naar de koeien in de mist. Ik kan me voorstellen dat sommige dingen die in een dienst gebeuren, in nevelen kunnen zijn gehuld. Als je (nog) niet bekend bent met een kerk, hoe kan iemand dan het plaatje in een dienst compleet maken?
Ik vond een cartoon op internet over dit onderwerp. Het is misschien een beetje overdreven. Maar iemand zou zomaar kunnen denken wat degene in de cartoon ook zegt: ‘Hadden ze zich nou niet even voor kunnen stellen vóórdat de dienst begon?” De handdruk van de ouderling van dienst aan de voorganger zou zomaar vragen kunnen oproepen. Ik heb mijzelf voorgenomen om, als ik nieuwe mensen in de kerk ontmoet, hen te vragen of alles duidelijk was. Het zijn misschien de kleine dingen die ervoor zorgen dat we nog meer gastvrij zijn. Wat ‘mist’ de ander nog en waar kunnen wij bij helpen? Ik werk er graag aan mee!
Een goede week gewenst. | Sander Boeringa
 
terug