Kerk & Samenleving Kerk & Samenleving

Geloof wordt steeds meer verdrongen naar de rand van de samenleving.
Prima als mensen er een geloof op nahouden, maar dat mag hun functioneren niet nadelig beïnvloeden. In Nederland zien we er liever niet al te veel van in het openbaar. Doe dat maar thuis, het liefst achter de voordeur.
Toch heeft de kerk nog steeds veel zeggingskracht in de maatschappij en daarmee de samenleving. Sterker nog het is de opdracht van de kerk en de leden die zich daarbinnen hebben georganiseerd om stelling te nemen tegen dingen die hen zorgen baren.
De kerk moet blijven opkomen voor de verdrukten. Of dat nu in Nederland is of ver daarbuiten, de kerk moet hun stem laten horen.
Over het algemeen laat de kerk haar stem horen via de synode als het gaat om belangrijke zaken in de samenleving. Niet iedereen is het overigens altijd eens met de stem die men laat horen.
Op zich is dat begrijpelijk. Als het geluid maar wordt overgebracht.
In ons eigen dorp bestaat het Kern Overleg Maasdijk. Dit is een organisatie die zich bezig houdt met het behartigen van de Maasdijkse belangen van de burger bij de gemeente Westland. In het KOM is ook de Protestantse Gemeente Maasdijk vertegenwoordigd.
Onlangs is nog gesproken over de invloed van de crisis en het bestaan van armoede bij gezinnen in ons dorp. Ook hier voelt de kerk zich verantwoordelijk en wil zij haar stem laten horen in de plaatselijke samenleving.
 

terug