Even voorstellen Even voorstellen
Zo'n 30 jaar geleden is de Oost Europa Commissie OEC opgezet om de allerarmsten in Oost-Europa te helpen. In die jaren zijn er heel wat (vracht)auto’s oostwaarts vertrokken. Met allerhande hulpgoederen: van complete maaidorsers tot kleding en van noodvoedsel tot boogkassen.

U kunt ons werk steunen met een gift op:
IBAN: NL15 RABO 0340 3522 21 t.n.v. Oost-Europa Commissie Maasdijk

 
lees meer »
 
Jaarverslag OEC 2023 Jaarverslag OEC 2023
De Oost Europa Commissie heeft het jaarverslag over 2023 gepubliceerd. "Het is een jaar waarin het nodige is gebeurt. Allereerst kunnen we dankbaar terug kijken op het feit, dat we weer van alle kanten financieel zijn geholpen. Van diverse kerken in het Westland kregen we een gift of collecte en ook zijn er nog mensen die persoonlijk een gift hebben overgemaakt. In augustus werden we bovendien nog verrast door een wel hele mooie gift van. ... " 
Klik hier voor het complete jaarverslag 2023.   
 
Jaarverslag OEC 2022 Jaarverslag OEC 2022
De Oost Europa Commissie heeft het jaarverslag over 2022 gepubliceerd.

"We hebben gelukkig na twee jaar gedwongen op onze handen te zitten door Corona, onze activiteiten weer op kunnen pakken. In april en oktober konden er weer kinderkledingbeurzen worden gehouden. Daardoor kregen wij weer een heleboel goede kinderkleding. ... " 

Klik hier voor het complete verslag met vele foto's 

 
 
Jaarverslag 2021 Jaarverslag 2021
De Oost Europa Commissie heeft een jaarverslag over 2021 gepubliceerd: 

Ondanks dat we geen kleding hadden omdat de kledingbeurs in april niet door kon gaan, hebben Rob en Arend in juli/augustus wel een bezoek gebracht aan Roemenië.
We hebben geld meegenomen zodat er de benodigde kleding/schoenen gekocht kon worden.

De vaccinatiegraad is niet hoog in Roemenië en de besmettingen wel, vooral onder de armere bevolking. De scholen waren de laatste tijd wel open. Voor Mariann en Orsolya wel fijner, want om 17 of 40 kinderen thuisonderwijs te geven, was echt geen ....     klik hier voor het complete verslag met foto's
 
Jaarverslag 2020 Jaarverslag 2020
De Oost Europa Commissie heeft het jaarverslag 2020 gepubliceerd. 
Klik hier om het verslag te downloaden (PDF). 
 
Bedankt! Een video boodschap uit Roemenië Bedankt! Een video boodschap uit Roemenië

Bedankje uit Roemenië.

Vanwege Corona hebben we dit jaar geen bezoeken kunnen brengen aan de kindertehuizen om daar de kleding te brengen. In april hadden we daarom een coronagift gestuurd. Nu de regels voorlopig niet versoepelen besloten we om eind november nogmaals een geldbedrag over te maken zodat er nog iets gekocht kon worden voor de kinderen. 

Onderstaand bedankje kregen we samen met dit filmpje. Cadeautjes, schoenen en snoepgoed wordt uitgedeeld en je wordt toegezongen. Dus namens deze kinderen bedankt voor uw steun. 

https://youtu.be/no9RVF_xUqY

Nagyon nagyon szépen köszönjük a pénz adományt, Isten fizesse meg a jóságukat! Kellemes karácsonyi ünnepeket és egészségben gazdag Boldog Új Évet kívánunk mi is! Reméljük jővőre találkozunk! Hálás szívvel Margit és a nagy családom!

Vertaling: Heel erg bedankt voor de gelddonatie, God betaal voor jullie goedheid!  Wij wensen u prettige kerstdagen en een gezond en gelukkig nieuwjaar!r  We hopen jullie volgend jaar te zien!  Met een dankbaar hart Margaret en mijn grote familie!

 
 
Jaarverslag 2019 Jaarverslag 2019

Verslag van de Oost Europa Commissie 2019.
Ook dit jaar hebben wij weer verschillende activiteiten mogen organiseren om mensen in Oost Europa te helpen. In april en oktober hebben wij weer 2 keer mogen meehelpen bij de kinderkledingbeurs in De Lier, met als resultaat dat wij weer een heleboel kinderkleding hebben gekregen dat wij met een transport naar Roemenië hebben kunnen sturen, waarna Arend Vreugdenhil in mei naar Roemenië is gereisd om daar de kleding te verdelen over de 4 kinderhuizen, en tevens een hoeveelheid geld af te geven. Met dit geld kunnen de mensen
lees meer »
 
Jaarverslag 2018 Jaarverslag 2018

Beste vrienden van de Oost-Europa Commissie,

Hartelijk dank dat jullie het afgelopen jaar weer onze projecten hebben gesteund.Met jullie hulp gaat het bestrijden van armoede en het uitdelen van liefde door!
Hier vind u ons Jaarverslag over 2018

Zeker de moeite waard om even te bekijken.

Hopelijk tot ziens in 2019!
Vriendelijke groet namens de Oost-Europa Commissie,
Regina de Ruiter
 
Reis Roemenie mei 2017 Reis Roemenie mei 2017

Van 3 t/m 7 mei zijn wij naar Roemenië gereisd om de kleding van de kledingbeurs De Lier af te leveren bij de kindertehuizen. Het transport was de week ervoor aangekomen in Makfalva/Ghendari. We hebben 2 kindertehuizen en 2 dagopvanghuizen bezocht en een doos babyspullen hebben we via het kindertehuis bij een 15-jarig zwanger meisje afgeleverd. Allemaal in het district Mureș. Alle kleding komt goed terecht. De mensen van de dagopvang verzorgen naschoolseopvang met huiswerkhulp, zij koken een warme maaltijd, zodat de kinderen die daar komen tenminste 1x goed eten krijgen per dag. De samenwerking met de school is goed. Kinderen die geen kleding en-of schoenen hebben krijgen dit via deze opvang. In de kindertehuizen wonen ook kinderen waarvoor de afstand tot school te groot is. Deze kinderen gaan in de weekenden naar huis. Zij hebben het thuis niet breed en zijn ook erg blij met wat kleding en schoenen zonder kapotte zolen. Ook de kinderen die er de hele week wonen zijn niet allemaal wees, zij hebben soms nog wel ouders maar vaak zijn die alcohol verslaafd of zo arm dat ze niet ´goed´ voor de kinderen zorgen. We hebben 34 dozen kleding/schoenen/speelgoed verdeeld over deze 4 tehuizen. Omdat de kosten voor het transport meevielen hebben we het restant van het ontvangen geld ook bij de tehuizen achter kunnen laten. 


Hierboven een foto impressie van onze reis.
 
Jaarverslag 2016 Jaarverslag 2016
Beste vrienden van de Oost-Europa Commissie,

Hartelijk dank dat jullie het afgelopen jaar weer onze projecten hebben gesteund.Met jullie hulp gaat het bestrijden van armoede en het uitdelen van liefde door!
Regina heeft een mooi jaarverslag gemaakt.
Zeker de moeite waard om even te bekijken.

Hopelijk tot ziens in 2017!
Vriendelijke groet namens de Oost-Europa Commissie,
Theo Kaijen
 
Oliebollen actie 31 december (2016) Oliebollen actie 31 december (2016)
Oliebollenactie ‘Food for life’ OEC Maasdijk
Op oudejaarsdag gaat de Oost-Europa Commissie Maasdijk weer oliebollen bakken. Na een succesvolle try-out vorig jaar, kunt u dit jaar ook appelflappen bestellen.
De kosten voor de oliebollen (met of zonder rozijnen) en appelflappen zijn € 1,- per stuk en € 9,- voor 10 stuks. Bestellingen kunnen worden doorgeven op ons e-mailadres
oec-maasdijk@outlook.com  of op telefoonnummer 06-48862981.
De opbrengst is weer volledig voor de gaarkeuken in Oekraïne. In de gaarkeuken wordt dagelijks maaltijden gekookt voor ouderen, zieken, gehandicapten en zigeunerkinderen.
 
lees meer »
 
Oost Europa commissie ontvangt gulle giften

Oost Europa commissie ontvangt gulle giften
Bericht 31 mei 2016:
Vanaf hier willen wij graag de kringloopwinkels bedanken uit 's Gravenzande voor hun gulle giften.
Vorige week mochten we 2.500 euro ontvangen van Re-Sell maar ook nog eens 2.000 van de Recycling.
Ook de diakonie willen we hartelijk bedanken voor de collecte afgelopen zondag en natuurlijk u als gulle gever aan deze collecte.
De mensen in de Oekraine en Roemenie zijn u dankbaar.

Hartelijke groet OostEuropaCommissie
 
Steun de Actie Remeti door Ds Piet Rozeboom

Steun de Actie Remeti door Ds Piet Rozeboom
In 2003 en 2004 zijn de PG Maasdijkse jonderen naar Remeti op werkvakantie geweest om daar een stenen huis te bouwen met keuken en douchegelegenheid voor een jeugdcentrum.
Ds. piet Rozenboom gaat terug voor het broodnodige onderhoud en vraagt onze financiële steun....
Giften kunnen gestort worden op NL38RABO0348302509 t.n.v diaconie Protestantse Gemeente Aldeboarn, onder vermelding project Roemenië 2016
lees meer »
 
Oliebollen actie 31 december (2015) Oliebollen actie 31 december (2015)
Als Oost Europa Commissie kunnen we melden dat de oliebollenactie 2015 geslaagd is. Met de opbrengst van bijna 375 euro kunnen ca  276 maaltijden voor het hulp project Food for Life bekostigd worden. Alle medewerkers en de afnemers van de overheerlijke bollen hartelijk dank! 

Voor een foto impressie zie het fotoalbum in het hoofdmenu.
 
 
Foto’s van de gaarkeuken in Oekraïne zomer 2015 Foto’s van de gaarkeuken in Oekraïne zomer 2015
Foto’s van de gaarkeuken in Oekraïne
Met de gaarkeuken in Zapson’ gaat het goed. De levensbelangrijke maaltijden worden met vakmanschap gekookt en liefdevol afgeleverd. Dit belangrijke werk kan gedaan worden door onze trouwe
lees meer »
 
Nieuws uit Oekraine over de Food for Life actie Nieuws uit Oekraine over de Food for Life actie
Bericht over de Food for Life actie maart 2015
 
Als belangstellende voor onze oost europa commissie en sponsors van onze actie “Food For Life” willen we u onderstaand bericht niet onthouden.
Het is een rechtstreeks verslag van ...
lees meer »
 
Actie Food for Life Zapson Oecraine Actie Food for Life Zapson Oecraine
Steun de gaarkeuken Zapson Oecraine 

Zo’n 28 huishoudens krijgen elke werkdag een warme maaltijd thuisbezorgd. U moet hierbij denken aan ouderen, zieken en gehandicapten. Dit zijn de meest schrijnende gevallen die anders geen eten zouden hebben.
Klik hier voor de poster met verdere informatie en het aanmeld formulier

Alvast hartelijk dank voor uw bijdrage! 
 
Reisverslag Albanië door Leo en Bram Reisverslag Albanië door Leo en Bram
De reis van Leo en Bram naar Albanië heeft een goed resultaat opgeleverd. Klik op meer voor het verslag. 
lees meer »
 
Correctie IBAN nummer Oost Europa Commissie Correctie IBAN nummer Oost Europa Commissie
Per ongeluk is op de aanmeldformulieren voor ‘FOOD FOR LIVE’ die zondag 21 september 2014 zijn uitgedeeld een onvolledig IBAN nr. terecht gekomen.
Het juiste banknr. is: Oost-Europa Commissie Maasdijk
IBAN: NL15RABO0340352221
Excuses voor het ongemak.
 
Geslaagde Hongaarse avond Geslaagde Hongaarse avond
Zaterdag 30 augustus 2014 heeft de Oost Europa Commissie een samenzijn georganiseerd met een Hongaars tintje.
lees meer »
 
Kinderkledingbeurs De Lier Kinderkledingbeurs De Lier
Zaterdag 12 april 2014 vond in de sporthal van De Lier de halfjaarlijkse kinderkledingbeurs plaats. De Oost-Europa Commissie was voor de tweede keer van de partij om hand- en spandiensten te verrichten.
lees meer »
 
Extra voedselhulp Oekraine Extra voedselhulp Oekraine
Samen met andere “Oost-Europa Commissies” wordt er geld ingezameld om extra voedselhulp te geven in het zuidwesten van Oekraïne. Medio april zijn een aantal mensen naar Sandor Kovacs gereden om alvast geld te brengen. Overmaken was geen optie want uit de bankautomaat komen nog maar 500 hriven (€32,-) per dag.  Klik hier voor meer informatie en een fotoimpressie.
 
Bezoek aan de kinderopvang in Makfalva/Ghindari Roemenië Bezoek aan de kinderopvang in Makfalva/Ghindari Roemenië
In 2013 zijn Jaap en Nel Valstar met Rob de Ruijter naar Roemenië gereden en hebben daar een bezoek gebracht aan Makfalva/Ghindari. Daar vangt Margit iedere schooldag zo’n 20 a 30 zigeunerkinderen na schooltijd op om hun wat te eten te geven en zij te helpen met het huiswerk en natuurlijk om leuke dingen met ze te doen.
Klik hier voor het volledige verslag en de foto's
 
Kinderdorp Roemenie in wederopbouw na brand Kinderdorp Roemenie in wederopbouw na brand
In 2013 heeft een delegatie van de Oost Europa Commissie ook het Kinderdorp bezocht wat een tijdje geleden grote schade heeft opgelopen door brand. Veel delen zijn weer opgebouwd. 
Klik hier voor het volledige verslag met foto's.  
 
?Honger in Barkaszó ?Honger in Barkaszó
Barkaszó is een dorpje vlakbij de gaarkeuken in Oekraïne waar ongeveer 1200 zigeuners wonen. De winter is hier zeer streng. Ten eerste heel koud, maar er is ook weinig werk en er is geen eten te vinden op het land. Gelukkig konden we als OEC iets doen voor deze mensen.  Lees hier het volledige bericht.
 
Oliebollen actie voor het kinderdorp Valea Screzii in Roemenie Oliebollen actie voor het kinderdorp Valea Screzii in Roemenie
Medewerkers Wageningen UR halen geld op voor het kinderdorp Valea Screzii in Roemenie

Met een oliebollenactie hebben medewerkers van de afdeling glastuinbouw bijna 900 euro opgehaald voor het kinderdorp in Roemenie.
Via de link kunt u zien wat ze hierover schrijven op hun website. Deze steun in de rug wordt heel erg op prijs gesteld, zeker tijdens de zware winter is dit hartverwarmend!

Lees meer via deze link naar de site van Wageningen UR


 
 
Reisverslag Oekraïne, najaar 2012 Reisverslag Oekraïne, najaar 2012

In september zijn een aantal leden van de commissie voor de eerste keer naar Oekraïne geweest. Op het moment dat je ergens bent geweest, waar goede dingen gebeuren, sluit je de mensen vaak in je hart en gaan de projecten nog meer leven.

lees meer »
 
Roemenie 2012 Nieuwbouw na brand Roemenie 2012 Nieuwbouw na brand

Afgelopen december werd het kinderdorp in Roemenie, dat door Maasdijk wordt gesponsord, opgeschrikt door een hevige brand.  Lees hieronder het hele verhaal.

lees meer »
 
Reisverslag Oekraïne juli 2012 Reisverslag Oekraïne juli 2012

In juli 2012 zijn Niels en Theo namens de Oost-Europa Commissie Maasdijk naar de Oekraine gereisd om de  projecten van ds. Sandor Kovacs te bezoeken.

 Bekijk hier het hele reisverslag met foto's 

 
Nieuws uit Oekraïne Nieuws uit Oekraïne

Met woord en daad

lees meer »
 
Collecte 5 februari: In de brand.. uit de brand! Collecte 5 februari: In de brand.. uit de brand!

De brand
Woensdag 14 december werd Valea Screzii opgeschrikt door een hevige brand in een gebouw.

lees meer »
 
Oost Europa Commissie Oost Europa Commissie

Ruim 20 jaar geleden is de commissie opgezet om de allerarmsten in Oost-Europa te helpen. In die jaren zijn er heel wat (vracht)auto’s oostwaarts vertrokken. Met allerhande hulpgoederen: van complete maaidorsers tot kleding en van noodvoedsel tot boogkassen. Hoe de projecten helpen en dat ze broodnodig zijn kunt u hier lezen.

 

lees meer »
 
Verwijzingen externe websites Verwijzingen externe websites

De Oost-Europa Commissie wordt ondersteund door streekverband De Tien. Op hun website kunt u lezen welke projecten zij nog meer ondersteunen. Ook verslagen van vergaderingen waar wij bijvoorbeeld een presentatie hielden kunnen gedownload worden.

http://www.streekverband-de-tien.nl

Met de stichting Armenhelp werken wij al jaren samen. Zij zijn ook actief in Oekraïne, door de samenwerking  kunnen we meer bereiken. Op de website staat onder andere een interactieve kaart met de projecten in Oekraïne. Zo kunt u makkelijk zien wat er op welke plek gedaan wordt.

http://www.armenhelp.nl