Uit het hart gegrepen Uit het hart gegrepen
Druiven
Als echte Westlander kijk ik er elk jaar naar uit. Aan het eind van de periode van zomer en vakantie is er een zoete pleister op de wonden. De echte Westlandse druiven. Gelukkig zijn er nog veel Westlanders die de vruchten telen en aan de man brengen.
Ook dit jaar heb ik alweer kunnen genieten van de druiven. Nadat we een uitnodiging kregen omdat de oogst rijp is, gingen we op pad om te proeven. Na een leuke ontmoeting en gesprek, kwamen we met een doosje vol lekkers weer thuis. Wat een feest!
In de Bijbel lees je ook vaak over druiven. De wijnboer en zijn werk dienen dan als illustratie van de boodschap die de Bijbel heeft. Jezus zegt van zichzelf dat hij de ware wijnstok is en wij de ranken. Na de oogst worden de oude ranken gesnoeid en staat de wijnstok er maar kaal bij. Maar de ranken hebben die snoei nodig om tot volle wasdom te komen. Met de juiste voeding, die uit de wijnstok komt, groeit de rank. De kweker zorgt dat de rank ondersteuning genoeg vindt en de ruimte krijgt om zich uit te strekken. En als er zich kleine vruchten ontwikkelen aan de rank, zorgt hij dat deze ook de ruimte krijgen door te krenten. Voeding, aandacht, licht en lucht doen de rest. Zo krijg je bij de oogst een volle tros met mooie vruchten. Het is in een notendop en in grove streken het proces van de druiventeelt. De kwekers onder ons zullen wel aanvullen wat ik vergeet te vermelden.
Als we meegaan in het voorbeeld van Jezus, moeten wij als ranken altijd de connectie houden met Hem. Hij geeft ons immers de voeding die we nodig hebben om te groeien. Daarnaast moeten we ons ook laten leiden op de leidraad waar we ons aan vast mogen houden. Hoe kunnen we anders de vruchten die aan ons groeien houden? Zonder houvast zouden die op de grond liggen door het gewicht. En dan het snoeien. Soms moet er gesnoeid worden in ons leven. Moeten we afscheid nemen van verkeerde dingen of zaken die ons belemmeren in onze groei. Dat kan heel ingrijpend zijn. De wijnstok wordt helemaal teruggesnoeid. Best rigoureus. Maar het heeft een doel en dat is de uiteindelijke oogst!
Ziet u de parallellen met ons als christenen en de gemeenschap waar we deel van uit maken? In de Bijbel proef je bij alle voorbeelden over de druivenoogst de vreugde van de mensen. Men is blij en viert feest als de perskuipen vol met druiven liggen. Zodat er sap en wijn gemaakt kan worden. Het gaat uiteindelijk dus om de oogst die vreugde geeft.
We staan weer aan de start van een nieuw seizoen in de kerk. Ik hoop dat we allemaal onze kracht uit de Ware Wijnstok kunnen vinden. Ons laten leiden door de Geest aan de leidraad van het geloof. Om zo vruchten te kunnen dragen die anderen, en onszelf, vreugde mogen geven. Getuige de heerlijke druiven die we in dit seizoen kunnen krijgen, is het de moeite waard. Een goede week gewenst.
 Sander Boeringa
terug