Wie is Jezus, voor jou? – terugblik zondagmorgen 12 maart

Wie is Jezus, voor jou? – terugblik zondagmorgen 12 maart

Wie is de Mol? Een vraag waar miljoenen Nederlanders de afgelopen weken zich mee bezig hielden. De vraag ‘wie is Jezus?’ houdt mensen wereldwijd al eeuwenlang bezig. Weet jij wie Jezus is? Weet jij ook wie Jezus is voor jou? Wat betekent Hij voor jou? Wat zou jij missen als Jezus er niet was, als je Hem niet zou kennen? We lazen Markus 8:27 – 33 waarin Jezus vraagt wie de leerlingen denken dat Hij is, wat Hij voor ze betekent, in welke verhouding ze tot Hem staan. Uit de reactie blijkt dat het een zoekend en onvolledig antwoord is, hier slechts het begin van een antwoord. Ze nog zoekend zijn naar wie Jezus voor ze is.
Petrus is jood en man van zijn tijd. De Joodse Messias zou met zijn nationalistische, politieke ideeën de Romeinen het land uit verjagen en als een koning en afstammeling van David het koninkrijk van God oprichten. Petrus’ antwoord, Jezus is de Messias, lijkt een beladen titel die Jezus een andere betekenis gaat geven… Maar het is geen onschuldig antwoord van Petrus, het is levensgevaarlijk wat hij hier zegt. Het volgen van een potentiële revolutionair vraagt moed en geloof, zie hoe het met voorganger/neef Johannes Doper is afgelopen, gedood door Herodes. Deze theologische claim, dat Jezus de ware Koning van Israël is, uiteindelijk heerser op de troon van David is, is levensgevaarlijk, net als die Jezus volgen… Volg je Jezus dan nog, of niet?
Extra spannend hoe de leerlingen zullen reageren op Jezus’ woorden. De Messias die zal lijden, verworpen worden en gedood?! Het lijkt erop dat ze Jezus’ lijden en sterven niet in de juiste context kunnen plaatsen. Jezus start geen promotietour als Messias van God, maar staat aan het begin van zijn lijdensweg. De specifieke inhoud die Jezus aan zijn Messiasschap geeft, de Messias die zal lijden, zal pas na Jezus’ dood en opstanding begrepen worden, pas dan de juiste betekenis krijgen. De leerlingen zullen dan ontdekken dat Jezus niet slachtoffer was van machthebbers, maar dat Hij de lijdende en verworpen Messias van zijn eigen volk moest zijn.
Weten wij na Pasen, Jezus Christus op waarde te schatten? Wie is Jezus voor ons? Hoe staat het op dit moment met uw relatie met Jezus? Gaan we voor gemakkelijke antwoorden of willen we de echte Messias volgen met alle risico’s van dien? Is het een oppervlakkige relatie of verdiept de relatie zich? Als Jezus zegt : ik zal gedood worden door machthebbers, zou jij dan zijn meegegaan? Ben jij bereid met/voor Jezus te sterven?
Het mooie is, voor Jezus is een beginnend antwoord voldoende om zijn volgeling te zijn. Maar ook als je jezelf weer op afstand zet, ziet Jezus je. Petrus en de anderen groeien in het beantwoorden van de vraag wie Jezus is. Maar ze zullen Jezus ook verlaten. Petrus zal Jezus keihard laat vallen als hij Hem 3x verloochent. Blijf daarom zoeken naar wie Jezus voor u/jou is, vasthoudend, volhardend. Het verhaal van Willeke is alleen terug te kijken via www.kerkdienstgemist.nl

 
terug