Ik staak… Ik staak…

Zo begint het vaak, een lichte irritatie bij mijn voorhoofd. Daarna neemt de druk tussen en achter mijn ogen langzaam toe. Ook deze keer. Hoofdpijn. Het is een uur of vier ’s middags en de taken die ik wilde doen zijn nog niet klaar. De keuze is: Óf een pijnstiller nemen en doorgaan. Óf rust pakken en mijn werk even ‘staken’. De laatste taken te laten voor wat ze zijn. Een paar jaar terug zou ik in 99% van de situaties gekozen hebben voor optie één. Nu kies ik steeds vaker voor de laatste. Een uitspraak van mijn oud-collega helpt mij hierbij. Zo zei zij: “Luister naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet te schreeuwen.” Nu heeft mijn lijf de afgelopen jaren geregeld haar stem verheven op meerdere manieren en leer ik haar steeds beter te ‘verstaan’ en mijn rust te pakken.
   De thema’s rust en onthaasten en daarin ook het luisteren naar je lichaam hebben mijn interesse en tegelijkertijd blijf ik het soms lastig vinden om ze toe te passen. Ik vermoed dat ik niet de enige ben die hier af en toe mee worstelt. We zien niet altijd het nut ervan in en er is altijd nog wel werk te doen. Er is niets mis met hard werken, maar we mogen vaak pas rusten van onszelf als het werk af is... Althans, daar heb (of had) ik soms wel een handje van.
   Ik ben ook benieuwd wat de Bijbel zegt over rust. We weten allemaal dat zelfs God rustte, zoals we kunnen lezen in het scheppingsverhaal. Hiervoor werd het woord ‘Shabbath’ gebruikt wat ook uitgelegd kan worden als ‘staken’ of ‘ophouden’. Het werk is nog niet klaar, maar ik houd er voor nu wel mee op. Als zelfs God een hele dag rustte en ophield met zijn werk wat betekent dit dan voor ons?
    Ik geloof dat er veel kracht verscholen zit in rust pakken. Dat dit zowel op lichamelijk, geestelijk als spiritueel vlak zijn uitwerking heeft. Ik hoop hier nog veel over te mogen leren en toepassen en wie weet ook over te schrijven. Ik ben nog láng niet klaar, dit stukje voelt ook wat onaf, maar voor nu houd ik er wel mee op.

Fijne week gewenst!
Rianne van Duijn
 
terug