Op weg naar Pasen Op weg naar Pasen
In de kerkdienst van afgelopen zondag zijn we gestart met de doorlopende lezing uit Mattheus 26 en 27, het lijdensevangelie. Deze twee hoofdstukken zijn door dr. Gert den Hartogh opgeknipt en verdeeld over de komende zondagen en vespers in de Stille Week, Witte Donderdag en Goede Vrijdag.

Tevens heeft hij de ‘koralen’ benoemd die in de Matthäuspassion van J.S. Bach gebruikt worden, deze worden afgespeeld op de momenten zoals ingebouwd in de Matthäuspassion. Zo vormen de lezingen en muziek de rode draad op weg naar Pasen.
Koralen zijn koorliederen op melodieën die wij veelal herkennen, soms is tekst die wij kennen een vertaling.

Deze melodieën zijn bestand gebleken tegen honderden jaren kerkzijn. Zo was het lied ‘O hoofd vol bloed en wonden’ (liedboek 576b) al meer dan honderd jaar jong ten tijde dat Bach De Matthäus schiep. Afgelopen zondag klonk ‘Herzliebster Jesu, was hast du verbrochen’, de melodie kan bekend voorkomen van ‘Gethsémane, die nacht moest eenmaal komen’ (Hemelhoog 172).

Deze melodie komt uit 1640 en verbindt generaties met generaties met generaties en nu dus ook met ons.
Ook klonk er afgelopen zondag een stukje van een aria uit de Matthäuspassion, live: ‘Blute Nur’. Henriëtte (hobo) en Erna (orgel) speelden het eerste deel. Mocht u het gemist hebben, de dienst is te bekijken via www.kerkdienstgemist.nl, zoek op Maasdijk.

In alle diensten tot Pasen lezen we dus uit het Mattheusevangelie en horen we een lied uit Matthäuspassion.

Wij wensen u een goede reis naar Pasen toe. Gaat u mee?
terug