Afhankelijk Afhankelijk

Wij mensen houden er niet zo van om afhankelijk te zijn. Dit woord klinkt ons wat negatief in de oren. We willen een ander mens ook niet tot last zijn. Eerlijk gezegd doe ik het ook liever zelf. Mensen die een handicap hebben, ziek zijn of dementerend weten wat het is om afhankelijk te zijn van andere mensen. Ze kunnen bepaalde dingen niet en hebben hulp nodig. Deze mensen moeten 'hun ik' opzij zetten voor de dingen die ze niet meer kunnen. Respect hiervoor. Toch blijven ze wel mensen met een eigen persoonlijkheid.

Als kind ben je afhankelijk van je ouders/opvoeders. Bij het opgroeien leer je steeds meer zelf. Je leert om zelfstandig in de maatschappij te staan. Dit is op zich een natuurlijk en mooi proces. Je leert ontdekken wie je zelf bent en wat er bij je past. Groeien met vallen en opstaan. Toch zit hier ook een keerzijde aan. Het gevaar bestaat dat wij mensen door gaan slaan. Dat we denken dat ons leven van onszelf is ipv dat het ons gegeven is. Je 'ik' gaat 'koning kraaien' en je kan hierdoor egocentrisch worden. Op een hoogmoedige of minderwaardige manier. Dat is nu net wat de tegenstander van God leuk vindt. Het kwaad wil ons namelijk ver bij God vandaan houden. Die wil je doen denken dat jouw 'ik' zo belangrijk is dat alles daarvoor moet wijken. Dit is een leugen en zet je juist gevangen. God wil graag dat wij in ons leven leren ontdekken met onze ziel, geestelijk leren zien, dat Hij via Jezus een relatie met ons wil. 1 Korintiërs 1 vers 9:"God, door wie u geroepen bent één te zijn met Zijn zoon Jezus Christus, onze Heer, is trouw". Hij wil rechtstreeks in verbinding staan met uw/ jouw en mijn hart.

Je hoeft je leven niet zielsalleen te leven. Er is er Eén die je dieper kent dan dat je jezelf kent en Hij wacht op jou. Hij geeft jou kansen totdat jij vrijwillig komt. Dit is voor ieder mens een persoonlijke vrijwillige keus. Vrijwillig afhankelijk van God willen zijn.

Er wordt gezegd:"de moeilijkheden en problemen heb 'ik' overwonnen en 'ik' ben een sterker mens geworden. Maar is dit echt zo? Hou je jezelf niet voor de gek? Als het erop aankomt ben je in vergelijking met God een stofje. Een stofje aan de weegschaal. Je kan zo worden weggevaagd. God laat weten:"Ik ondersteun je", je bent sterk in vrijwillige afhankelijkheid van Mij. Ik wil de Kracht in jouw leven zijn. Weet dat IK je lief heb, zo lief. IK ben zo ontzettend FAN van jouw hart.

Bij zangeres Eline is na een moeilijke tijd in haar leven het lied "Fan van je hart" ontstaan. Ik vind het wel treffend. U/jij moet het maar eens luisteren. Hierbij een paar regels van dit lied: IK (GOD) zit op de eerste rij van je leven. IK heb zodra het kon een kaartje gekocht. Je- leuk en ook je lelijk. Je- nu en je verleden en IK ben zo ontzettend Fan van je hart. IK zal tot het allerlaatst blijven kijken, tot het doek zich voor de laatste keer sluit, je- wie kan ik vertrouwen, je- wil je van me houden, je- ik weet het het best maar ook je verward, want IK ben zo ontzettend Fan van jouw hart. IK ben zo ontzettend Fan van je hart.

Willen wij vrijwillig afhankelijk van Hem zijn? De HEER wil wel. Van Hem hangt het niet af. Hij wil met ons in de juiste verhouding staan. Hij is Fan van jouw, uw en mijn hart.

Groet, Hélène Vellekoop-Lange

terug