Collectedoel kerst; Kinderen In De Knel, Moldaviƫ Collectedoel kerst; Kinderen In De Knel, Moldaviƫ
Landelijke collecte op woensdag 25 december 2019. 

Door hoge werkloosheid en armoede in Moldavië, werkt ongeveer een kwart van de bevolking in het buitenland. Ouderen én kinderen blijven dikwijls alleen achter.

Kinderen
Veel kinderen zijn al op jonge leeftijd op zichzelf aangewezen, doordat hun ouders naar het buitenland vertrokken zijn. Daardoor gaan ze niet regelmatig naar school en lopen groot risico slachtoffer te worden van geweld en mensenhandel. 
Bij het dagcentrum van de christelijke organisatie Bethania ontvangen kwetsbare kinderen hulp bij het maken van hun huiswerk, een maaltijd en krijgen ze psychosociale hulp aangeboden. Ook is er een tienerclub en worden er in de schoolvakantie zomerdagkampen georganiseerd. Door middel van educatie en recreatief bezig zijn, wil Bethania voorkomen dat de emotionele, fysieke en sociale groei van kinderen in gevaar wordt gebracht.

Ouderen
Vele ouderen hebben slechts een klein pensioen waarmee ze onmogelijk hun minimale maandelijkse uitgaven kunnen dekken. Velen gaan als eerste bezuinigen op voedsel en verwarming om zo toch hun medicijnen nog zoveel mogelijk te kunnen betalen. Hierdoor verzwakken ze lichamelijk, raken ondervoed en zitten ’s winters in de vrieskou.
De overheid biedt hen geen ondersteuning en familie is er niet of probeert te overleven in het buitenland en laat de ouderen aan hun lot over. Velen van hen vereenzamen.
Bethania voorziet vanuit haar dagcentrum de meest kwetsbare ouderen in de dorpen Tintareni en Bulboaca van thuiszorg en een warme maaltijd. Dit zijn zo'n 300 ouderen, waarvan 47 alleenstaand zijn. 

Steunt u dit werk?
terug