Nieuws uit Oekraïne Nieuws uit Oekraïne

Met woord en daad
In Zapsony is een diaconaal-geestelijke dienst opgericht. Het is het dorp van de gaarkeuken wat net over de grens met Hongarije ligt. Een vrouw bezoekt mensen die hulp nodig hebben met het boodschappen doen, medicijnen innemen, kleding wassen en het huis schoonmaken.

Daarnaast gaat ze met hen bidden en uit de bijbel lezen. De dominees komen niet zo vaak langs voor huisbezoeken, daarom hebben ze deze dienst opgericht. Zo worden de mensen die dat nodig hebben geholpen met woord en daad!

Winterhulp ziekenhuizen
In de buurt van Cherson, vlakbij de Zwarte Zee, zijn een aantal ziekenhuizen afgesneden van staatshulp. Hierdoor kregen zij serieuze problemen met de voedselvoorziening. Daarbij gaat het niet om snoepjes en chocolade maar om aardappels, bonen, rijst, kool, meel en olie.

Daar kwam nog eens bij dat de afgelopen winter zeer streng was. Met buitentemperaturen van -30 °C was de binnentemperatuur in twee van de ziekenhuizen niet hoger te krijgen dan 6 °C.
Het is schrijnend dat er in een ziekenhuis, waar mensen toch beter moeten worden, niet voldaan kan worden aan de basisbehoeften om te overleven.

Daarom is er door Rijnsburg, Sommelsdijk en Maasdijk geld gedoneerd om voedsel te kunnen kopen voor deze ziekenhuizen. De volgende vracht werd lokaal aangekocht en geleverd:

Tomaten conserven: 350 stuks
Rijst: 1.320 kg
Kroten: 1.000 kg
Bonen: 183 kg
Aardappelen: 19.300 kg

Om te voorkomen dat het volgend jaar weer zo koud wordt in het ziekenhuis gaan we een oplossing bedenken!


Deze vrouwen liggen met kleren aan in bed.


Het gasfornuis kan weer aan!

 

terug