Het moet toch lukken! Het moet toch lukken!

Een mens op aarde…hoe lang mag hij daar zijn?
De gemiddelde leeftijd voor mannen is op dit moment 80 jaar en voor vrouwen 83 jaar. De jongetjes die in 2023 geboren zijn gaan gemiddeld 90 jaar worden, de meisjes 92,8 jaar.
Wat maak je van je leven, wat doe je met al die jaren, ook als je minder oud wordt?
Mag je voluit leven of… wordt het overleven?

Ik ben een hopeloze optimist: elke baby die geboren wordt heeft de kans om de wereld mooier  te maken. Als ik in de ogen van een pasgeboren baby kijk, oogjes die mij minutenlang aanstaren om mijn gezicht op zijn harde schijfje vast te leggen, denk ik dat een baby weet hoe dat moet. Het heeft vanuit de hemel alles meegekregen om de liefde van God uit te delen.
Wat een grote verantwoording voor de ouders!

En zoveel baby’s groeien op tot prachtige mensen. Zij verspreiden liefde om zich heen, hetzij in kleine kring, hetzij in grote kring. In kleine kring ben je geliefd, voor de wereld ben je anoniem. Maar in die kleine kring wordt het mooier als je het licht verspreidt. En veel kleine kringen vormen een grote kring.
Sommige mensen die hun licht verspreiden in een donkere omgeving halen wel het wereldnieuws. Denk maar aan Mahatma Ghandi en Moeder Teresa in India en aan al die mensen die zich inzetten voor de rechten van de mens en het milieu, organisaties die hulp verlenen bij rampen over de hele wereld: te veel om op te noemen.
Alle instanties die zich in Nederland inzetten voor daklozen, voor mensen met een klein inkomen, voor kinderen in nood. Ook hen zie je met regelmaat op het journaal.
Toch lijkt het vaak of het verschrikkelijke nieuws overheerst…

Want die anderen…die wereldleiders, wat doen zij met die 80 jaar dat zij leven?
En die terroristen, die drugshandelaars, die moordenaars en criminelen?
Elke dag zijn zij in het nieuws om te laten zien wat zij nu weer hebben gedaan. Hoeveel slachtoffers zij op hun geweten hebben, hoeveel er vernietigd wordt door hun handelen… Je wordt er moedeloos van!
Houdt het dan nooit op? Dat kleine poosje dat je op aarde bent…wat kan je veel verknoeien!
Laten we moed houden. Laten we moed putten uit al die goede daden van mensen die soms hun leven riskeren om de wereld mooier te maken, in sloppenwijken en in ons eigen dorp.
Je hebt daar niet eens 80 jaren voor nodig.
Jezus heeft maar 33 jaren gekregen op deze aarde en zie eens wat Hij teweeg heeft gebracht!
Hij begon met twaalf leerlingen. Die kleine kring heeft zich verspreid over de hele wereld!
In Zijn voetsporen… dat moet toch lukken!

Met een hartelijke groet,
Ria van Buuren- Van den Berg.

 
terug