Liefdevolle Woensdag Liefdevolle Woensdag
Woensdag 14 februari is het Valentijnsdag. De lokale bakkers gieten hun producten in hartvormpjes en de bloemisten bieden veel keus om liefde uit te drukken in een fleurig geheel van bloemen en planten. Van oorsprong was het dé gelegenheid om anoniem de liefde te benoemen, en is uitgegroeid in een aanleiding om lekkere chocolaatjes of een bloemetje te trakteren aan iemand die je dierbaar is.

Woensdag 14 februari 2024 is het Aswoensdag: traditionele Katholieken hebben in de mis van Palmpasen een buxustakje gekregen. Dit takje gaat mee naar huis en wordt achter een kruisje gestoken dat aan de muur hangt. Op Aswoensdag brengen ze het takje mee naar de kerk. Aldaar worden de takjes verbrand en met het as wordt een kruisje op het voorhoofd gezet. Daar komt de naam “As-woensdag” vandaan. Dit ritueel is een uiting van de liefde voor Christus.

In de Focusdienst van 28 januari stelde Floris de vraag “doe jij nog zoveel moeite voor Jezus?”, dit als reflectie op de kleine Zacheüs die in een boom klom om Jezus te kunnen zien. Op de socials van Dorpskerk Maasdijk is het fragment van de dienst geplaatst waarin hij deze vraag stelt, en dit is ruim 230 keer bekeken. Ik hoop dat velen de vraag positief kunnen beantwoorden of daartoe aangezet zijn. Vandaag is de kans om iets voor Jezus te doen. En dat kan ook gewoon thuis, in het verborgene, in stilte. Denk aan het starten van een vaste-periode tot Pasen. Het “moderne vasten” kan van alles zijn, de kracht is om je aan het denken te zetten wat Goede Vrijdag en Pasen voor jou betekent. Een aantal voorbeelden van modern vasten zijn: een vast stilte-moment (ds. Hazeleger heeft daar in de avonddienst toe geïnspireerd), jezelf een bepaalde gewoonte ontzeggen of onderdompelen in muziek of Bijbelstudie.

Ik weet wel wat ik deze Aswoensdag-Valentijnsdag ga doen. Ik ga heerlijke chocolaatjes halen, deze thuis uitdelen en daarna naar muziek luisteren die past bij de tijd van het jaar.
| Wilco Vahrmeijer
 
terug