Nieuwe liedboek en de PGM zanggroepen

Nieuwe liedboek en de PGM zanggroepen

Interview met Janice de Jong
 
Dit voorjaar is het nieuwe liedboek uitgekomen dat o.a. bij de PKN wordt gebruikt.  Het bevat hele nieuwe liederen en liederen waarvan de melodie wel bekend is maar waar een nieuwe tekst op is gemaakt. Er is in onze PGM een muziekcommissie samengesteld die er over nadenkt hoe we de gemeente de nieuwe liederen het beste kunnen aanleren. Een van de commissieleden is Janice de Jong, die zelf graag zingt en piano speelt.


Janice vertelt:
“Alle liederen worden in 3 categorieën verdeeld:
a) liederen met een bekende melodie
b) onbekendere liederen
c) wachten we nog mee, bijv. omdat ze te moeilijk zijn.
De liederen van categorie B zijn verdeeld in tweeën. Nieuwe liedjes die je makkelijk meezingt  worden door de predikanten zelf aangeleerd in de diensten. En voor de groep liedjes die iets meer oefening nodig hebben zijn zanggroepen, waarvoor iedereen in de gemeente zich op kan geven.
Ik leid ook een zanggroepje. Een zanggroep oefent ‘het lied van de maand’ een paar keer en zingt dit lied voor de gemeente in de kerkdienst op de eerste zondag van de maand. Vervolgens wordt dit lied op alle andere zondagen van de maand gezongen.
Zo kan de gemeente op een rustige en goede manier een nieuw lied aanleren. Het eerste zanggroepje trad op in de eerste adventsdienst.
Op 2 februari zal er een zanggroepje zijn met tieners, en 2 maart willen we weer input van de gemeente hebben, hiervoor kunt u zich opgeven! Dat kan via janice.de.jong@live.nl.
Ik houd van vernieuwing, daarom ben ik blij met dit liedboek met naast bekende ook mooie nieuwe liederen. Het is belangrijk om  die goed te leren zingen, zodat we het vertrouwde gevoel niet kwijt raken. Vernieuwing moet iets toevoegen. Daarom vind ik het ook leuk om mij hiervoor in te zetten.”
 
terug