Repareren Repareren
Uit het Hart:   Repareren
Ik weet niet of u/jij het weleens ziet? Het tv programma The Repair Shop (reparatie winkel) op Discovery, de Engelse versie. Mensen komen naar de nostalgische houten met riet bedekte schuur om hun dierbare spullen te laten repareren. Ze laten hun 'schatten' achter bij de gespecialiseerde ambachtelijke vaklui die er op hun beurt al hun talent en creativiteit in stoppen. Ze doen dat met inlevingsvermogen, precisie en plezier. Het kost veel tijd en geduld. Samenvattend: ze doen het met veel liefde. Ik vind het mooi om naar te kijken. Hoe er in oude voorwerpen nieuw leven wordt geblazen. Het zijn voorwerpen met een familiegeschiedenis of een dierbaar verhaal. Vaak zijn de voorwerpen zo 'krakkemikkig' dat het lijkt of er niet veel meer aan te herstellen valt. Toch komen de mensen naar de shop in de hoop dat de reparateurs er toch weer iets moois van kunnen maken. Het is ontroerend om te zien hoe mensen reageren als zij hun dierbare voorwerp weer komen ophalen. Het emotioneert de mensen als ze hun herstelde, heel gemaakte 'schat' weer zien. Het gaat veel dieper dan wat je op het eerste oog ziet. Het raakt hun ziel. De reparateurs hebben niet alleen iets gerepareerd maar ook heel gemaakt. Het zijn dus echte heel makers. Ze beseffen dat de emotionele waarde het belangrijkst is. Ze doen daarom hun uiterste best en zijn heel voorzichtig.
Wij horen via de Bijbel van de Grote Heelmaker (Heelmeester): Jezus. Hij wil de dingen die bij ons "kapot" zijn gegaan in ons hart repareren, onze ziel heel maken. Maar... dan moeten we wel komen. Komen met wat er mis is, scheef zit. Jezelf uitspreken, alles voor Hem opengooien. Zeggen wat eraan schort en wat je pijn doet. Ook de dingen die je misschien zelf hebt veroorzaakt. In de eerste plaats lucht dat op. Hij hoort het met Liefde aan en gaat ermee aan de slag. Ten tweede moeten zaken "bloot gelegd worden" om goed te kijken hoe het hersteld kan worden en dat gaat gegarandeerd pijn doen. Toch gaat de Heer voorzichtig met ons om. Hij heeft het goede met ons voor en niet het kwade. Hij wil ons zo dicht mogelijk naar het origineel terug brengen.
De mensen met hun dierbare spullen zijn verrast, geëmotioneerd (zelfs tot tranen toe), heel blij en dankbaar. Het voorwerp lijkt als nieuw. Het is niet nieuw, het is vernieuwd. Het ziet er als nieuw uit. Zo wil Jezus ook ons nieuw maken, vernieuwen, heel maken. Ook onze barsten en scheuren worden weggewerkt. Onderhuids zitten ze er nog wel, ze hebben je gevormd tot wie je bent, maar ze zijn je niet meer tot last. We zijn dan als nieuw omdat de Heer ons heeft geheeld, gerepareerd. Er wordt nieuw leven in je geblazen. Je wordt (meer en meer) zoals je bedoeld bent door Hem die jou gemaakt heeft. Waarschijnlijk valt er aan ons ook nog wel het één en ander te repareren toch?
Groet Hélène Vellekoop-Lange
terug