Uit het hart: niet mooi bestaat niet Uit het hart: niet mooi bestaat niet
Onlangs heb ik een “Youtube-Worshipdienst” in onze kerk bezocht. Dat staat qua muziek ver van mijn intrinsieke voorkeur. Ik ben opgegroeid met Geneefse psalmen, gezangen en Bach. De liefde voor die muziek heeft mij nooit verlaten en beluister ik erg graag.

Toch ging ik dus naar die worshipdienst. En het bracht mij een waardevol inzicht. Na  een aantal filmpjes realiseerde ik dat die muzikanten zich met hart en ziel inzetten om mensen dichterbij Jezus te brengen. En dat lijkt nog te lukken ook. Miljoenen kijkers hebben die filmpjes al gezien en komen tot aanbidding. En zie Maasdijk: er zijn die avond een significant aantal bezoekers. Hoe kan ik dan tegen worshipmuziek zijn? Het zou egocentrisch zijn als ik deze muziek “niet mooi” zou noemen en het gebruik ervan zou ontmoedigen. Dat doe ik dus niet meer. Ik heb me voorgenomen geen mening meer te hebben over muziek die geschreven is door en voor God.

Maar daarmee vind ik niet ieder lied geschikt als samenzang. Het mooiste is dat je bij een lied “boven jezelf uitgetild wordt”. Je weet nooit van tevoren of dat gaat gebeuren en je kan dit niet afdwingen, maar er kunnen wel stimulerende factoren zijn. Een live optreden van een muziekgroep zoals een paar weken geleden in de avonddienst is natuurlijk het beste om christelijke popmuziek te beleven. De liefde voor God en zijn muziek spatte er vanaf die avond in de Dorpskerk. Ook de voor mij onbekende liederen kwamen tot leven, dat was een openbaring.

Terwijl ik dit schrijf, luister ik naar orgelmuziek uit het onvolprezen genre “Hollandse Koraalkunst”, psalm 149 van Evert van de Veen. En zo blijf ik genieten van muziek die dicht bij mij ligt. Ik wens u toe dat u dicht bij uzelf blijft, maar dat u ook verheugd bent met kerkgenoten die vervuld raken van hele andere Godsmuziek. En waar kan dat beter dan in een kerkdienst?
| Wilco Vahrmeijer

 
terug