Protestantse Kerk in Nederland
 
 
Uit het hart gegrepen: Soepeler Uit het hart gegrepen: Soepeler
“Vervul ons in de morgen met uw liefde” (Psalm 90:14a).
Ze zijn er eindelijk: de langverwachte versoepelingen. Op het moment dat ik dit stukje schrijf, is het bovendien ook nog prachtig zonnig weer. Je zou zeggen dat alle gewone dingen van ons dagelijkse leven nu weer wat ‘soepeler’ gaan.

Ik ben niet zo’n sporter, maar net als veel andere mensen, probeer ik na het vele thuis- (en stil) zitten in de lockdown weer wat extra aan mijn beweging te doen. Terug naar het zwembad dus om wat banen te trekken! De eerste keer dat ik het trapje van het zwembad afstapte en mijn tenen het water raakten, had ik zomaar het idee dat het water kouder was geworden dan voorheen.

De gebruikelijke minuten zwemmen leken ook langer te duren dan eerder. “Gewoon weer even doorzetten, het wordt steeds soepeler...” moedigden de vaste zwembadklanten elkaar en ook mij aan terwijl we elkaar voorbij zwommen. Die aanmoediging had ik even nodig en inderdaad, na een aantal zwembadbezoeken werd het zwemmen steeds weer wat gemakkelijker.

Zoals bewegen steeds soepeler gaat als je het vaker doet, binnen een ritme, zo geldt dat misschien ook wel voor geloven. Misschien is je kerkgang ook wel veranderd in de afgelopen periode van lockdown. Of misschien ben je in een ander ritme terechtgekomen als het gaat om het lezen van de Bijbel.

Nu de versoepelingen zijn ingegaan, voelt je ‘geloof’ misschien niet zo soepel meer als het was. Nu kan dat allerlei oorzaken en achtergronden hebben. Afgelopen zondag in de dienst stonden we stil bij de ervaring dat God stil is in je leven. Ik wil niet de indruk wekken dat daar makkelijke antwoorden voor zijn.

Het is wel mijn ervaring dat ook geloven soepeler gaat, als je leeft volgens een ritme en als je soms ook doorzet. Het is gemakkelijker om de kerkdiensten te volgen of te bezoeken op het moment dat dit een vaste gewoonte voor je is. Dat geldt ook voor Bijbellezen en voor gebed.

Door tijd vrij te maken voor een ontmoeting met God, door te bidden, mensen op te zoeken om samen te delen wat er in je leeft, gewoon door te dóen, zul je wellicht merken dat je meer betrokken raakt bij het geloof. Niet voor niets liggen de woorden ‘discipel’ en discipline dicht bij elkaar: Als discipel (leerling) Jezus volgen, betekent soms ook gedisciplineerd oefenen in navolging.

Niet omdat we iets verdienen met onze daden - geloven hangt niet van óns af – maar wel omdat we kunnen groeien in ons geloofsleven, doordat we ons ‘oefenen’ in de ontmoeting met God. De dichter van psalm 90 bad in de morgen of God hem wilde vervullen met zijn liefde. Dat is eigenlijk best een mooi gebruik voor elke dag. Stel je voor: dat je iedere morgen even een klein moment neemt om je op God te richten.

Je kunt Hem vragen of je door de dag heen gevuld mag zijn met Zijn liefde. Zo’n gebed iedere dag kost wat oefening, maar ik denk zomaar dat ook dit bidden soepeler gaat, als je even volhoudt.
Anne Stelma-Ribberink
terug
 
 
 

Inloggen


 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.