Uit het hart gegrepen Uit het hart gegrepen

Alles wat je aandacht geeft…

Speurend loop ik door de tuin, kijkend hoe alles erbij staat. Ik ben blij als ik zie dat er weer iets boven de grond uitsteekt, een nieuwe knop zich heeft gevormd of de eerste aardbeien in beeld komen. “Misschien moet je er nog iets meer tegen praten”, roept manlief met een knipoog. Nu zal het zonder de extra aandacht ook wel groeien, maar met de juiste grond, wat extra voeding en water bij droogte kun je dit proces soms een handje helpen. Door er met aandacht naar te kijken, kun je zien wat het nodig heeft en je ook verwonderen over de verborgen schoonheid.

De bonen laten inmiddels ook teken van leven zien. De één is iets sneller dan de ander. Bij de boon is duidelijk te zien hoe alle informatie die er al ingelegd is, zich letterlijk ‘ontvouwt’. Wanneer ik terugdenk aan de biologielessen denk ik meteen aan de opdracht waarbij je de boon moest natekenen in al zijn groeistadia. Ik kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat ik er toen met aandacht en verwondering naar heb gekeken. Soms heb je zelf eerst wat groei nodig om te kunnen zien wat er allemaal te zien valt.

Net zoals bij de boon ligt er in ons ook zoveel informatie verborgen.
Kwaliteiten en talenten die er van het begin al in zijn gelegd door onze Schepper en naarmate we groeien zich steeds meer ontvouwen. Bij de één ontvouwt het zich wat eerder dan bij de ander, zo gaat dat nu eenmaal. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de omstandigheden waarin je bent gezaaid en opgegroeid.

‘Alles wat je aandacht geeft groeit’: een bekende uitdrukking en breed toepasbaar. Bijvoorbeeld op de woorden die je gebruikt over jezelf of over een ander, in je relaties en ook de aandacht die je schenkt aan de ontwikkeling van je kwaliteiten en talenten.

Soms kun je je verwonderen over hoe alles groeit en zich ontvouwt in de natuur en er vol aandacht naar kijken. Zo mogen we ook met nieuwsgierigheid en aandacht naar onszelf en de ander kijken. En of je nu 20, 50 of 80 jaar oud bent, er kan zomaar weer iets bijzonders opvallen en ontvouwen. Denk niet te min over jezelf. De Schepper heeft zoveel moois in u en jou gelegd.

Hartelijke groet,

Rianne van Duijn
terug