Vooruitblik zondagavond 23 april

Vooruitblik zondagavond 23 april

Doe-het-zelvers Abram en Sarai in Egypte…
Zondagavond lezen we verder over Abram en Saraï in Genesis 12. Over hongersnood en het vertrek naar Egypte.
Wat be-teken-t die hongersnood, die zeer zwaar is? Een hongersnood in de Bijbel is meestal negatief, vaak een waarschuwing, straf. God wil iets duidelijk maken, iets heel erg duidelijk maken. De hongersnood was zeer zwaar… God wil blijkbaar iets heel erg duidelijk maken. Maar wat dan?!
We lezen over het plan van Abram. We lezen niets over de HEER, Abram vertrekt, zonder God van de belofte… Hij verlaat het land dat God hem gewezen, gegeven had. Gaat naar een ander land, zoekt zijn heil in Egypte, het land van zekerheden, waar nooit hongersnood is door de Nijldelta.
Saraï moet zich daar als zijn zus voordoen en wordt toegevoegd aan het harem van Farao, bron van nog meer ellende. Als je het probeert voor te stellen, dat je zoiets zegt tegen je vrouw/vriendin, zonder overleg, zonder gebed, je man/vriend zoiets tegen je zou zeggen, voor jou zou bepalen… Leuke man…stel je voor… Geen schoonheidsprijs voor Abram… Later worden Abram en Saraï herenigd. Hoe zal de hereniging en terugreis zijn geweest?
Wat wil dit verhaal ons zeggen. Wat als jou iets negatiefs overkomt, iets heel zwaars treft… Hoe reageer jij dan?
Onderga je het? Vertrek/vlucht je? Ontken je het, kop in het zand? Wil je het gelijk duiden, uitleggen, verklaren? Of wil jij het oplossen, wereld uithelpen? Of zet het jou aan het nadenken?
Kan God nog rechtstreeks tot ons spreken? Kan dat ook nog door iets heel zwaars?
Sommigen zeggen : alles heeft met God te maken. Anderen : God heeft niets te maken met ons leven, wat er gebeurd. In hoeverre denk jij dat God betrokken is op jouw leven, wat er in jouw leven, jouw wereld gebeurd, in het groot en in het klein?
Is het allemaal toeval of heeft het soms ook be-teken-is, wil God soms ook iets tegen jou zeggen?
Zijn naam HEER verraadt dat God meer met ons leven te maken heeft, dan wij vaak denken. Hij was er, is er en zal er altijd zijn… Maar hoe dan?
Weet je welkom zondagavond in Dorpskerk om hier samen verder over na te denken.

 
terug